Grand Prix ITD! Reizdanje igre za ZX Spectrum!

Udruga Retro Info i naš neponovljivi Tomislav Talan poklanjaju vam reizdanje igrice Grand Prix ITD!

 

Grand Prix ITD

Igra Grand Prix ITD je jedna od rijetkih igara na svijetu objavljena na gramofonskoj ploči. To je bilo “davne” 1988. Godine u izdanju IRO (Izdavačka Radna Organizacija) SUZY iz Zagreba na LP albumu “Skidam te pogledom”, tada vrlo popularne zagrebačke pop grupe ITD band.

Ideja je vjerojatno potekla iz glave g. Željka Horvateka zaduženog za SUZY SOFT, ogranak firme SUZY koji se bavio komercijalnim izdavanjem softwera na kazetama za kućna računala Sinclair ZX Spectrum i Commodore 64. Stavljanjem besplatne igrice na LP ploču ITD banda, firma SUZY im se na neki način željela zahvaliti na dobroj prodaji njihovih albuma i ostati u trendu popularizacije kućnih računala i SUZY softwera za iste, a možda i prodati koji ploču više mladim informatičarima 😉

Radi se o akcijskoj igrici – utrci dvije formule na zavojitoj stazi u 2D prikazu gledano odozgo. Jednom formulom upravlja igrač, a drugom računalo, tj. posada ITD banda. Igrač okreće svoju formulu lijevo ili desno, a može i ubaciti u višu brzinu i tako ubrzati svoj bolid. Zavisno o izboru 4 nivoa vožnje, računalo vozi dobro ili lošije po stazi, tj. ima bolju ili lošiju putanju po zavojima. Računalo ne mijenja svoju brzinu vožnje. Igrač još može odabrati broj krugova koji želi voziti i vrstu staze – sa ili bez prepreka. Igrica je lijep primjer kako se akcijska igrica može napraviti u Spectrumovom BASICu, a da bude dovoljno brza i igriva. Sama igrica nije moja ideja, vjerojatno se radi o listingu objavljenom u nekom od engleskih časopisa koji je netko od SUZY ekipe prepisao. Ploča je trebala izaći u proljeće 1988. g, a igrica nije radila kako spada, pa je na kraju završila kod mene na preradi, jer u originalu nije bila igriva. Ekipa iz SUZY-a je prevela tekst i napravila ITD logo naslovni ekran, a iskusni informatičar Damir Muraja je napravio zaštitu na igrici protiv “brejkanja”. Imao sam jako malo vremena, doslovno nekoliko dana zbog već dogovorenog roka izrade LP-a, da pokušam nešto napraviti sa igricom da bude igriva. Uspio sam je toliko popraviti da se može igrati, ali nisam stigao grafički popraviti sliku staze koja je ostala složena od slova “I”, dodati naša slova i još hrpu raznih sitnica u igri… Na žalost, cijeli trud je bio prilično uzaludan jer je bilo gotovo nemoguće igru učitati sa gramofonske ploče, za razliku od one na istoimenoj kazeti. Tek prije cca 10 godina uspjeli smo je nekako skinuti sa ploče u tonskom studiju prijatelja Suada Čokljata i konačno učitati u ZX Spectrum i time je ponovno oživjeti i uvrstiti u arhivu Ex YU programa.

Danas, 32 godine kasnije, napravio sam reviziju igrice da bude onakva kakva je i onda trebala biti samo da sam imao više vremena. Koncepcija igre je ostala ista kao i većina poruka iz tog vremena, a grafički je redizajnirana staza kao i unos parametara i imena igrača, te je ponovno optimiziran kompletan BASIC program.

Ugodna zabava!

Tomislav Talan

 

Igru preuzmite ovdje.