Nova Galaksija

Nova Galaksija (2004.) je replika, bolje reći redizajn legendarnog računala Galaksija autora Voje Antonića. Opširan tekst o originalnom računalu Galaksija možete pročitati ovdje.

Dizajner Nove Galaksije je Zoran Bošković. Motivaciju za projektiranje Zoran je našao činjenici da nije mogao nigdje više pronaći originalnu Galaksiju za svoju kolekciju, pa je rekao sam sebi: “ne mogu je nigdje nabaviti pa ću ja sebi lijepo napraviti drugu”
I naravno tako je i bilo. Zoki se bacio na posao i rezultat je Nova Galaksija, izuzetno malih dimenzija, (162×90 mm) zahvaljujući odvajanjem tipkovnice od ploče koja se priključuje pomoću konektora na samoj ploči, te maskimalnoj optimizaciji rasporeda elemenata. Sve ostale karakteristike Nove Galaksije prate original.

Ploča ima izvode za sve konektore tako da je osigurana maksimalna prilagodljivost i fleksibilnost za ugradnju u kućište vrlo malog formata. Primjer pogledajte ovdje

Trenutno se radi na dizajnu same tipkovnice te idejnim rijesenjima kućišta.

Josip Perušanec je napravio i veliku nadogradnju Nove Galaksije u vidu IDE kontrolera sa hard diskom, AY zvukom i finom grafikom. To možete pogledati ovdje.

Napravljeno je i upogonjeno ukupno 7 Novih Galaksija koje se nalaze u kolekcijama članova udruge.

Kompletna dokumentacija, sheme i ROM-ovi su dostupni članovima udruge.