O nama

RETRO INFO – Udruga za očuvanje informatičke baštine formalno je registrirana 2017. godine, ali osnovana je prije više od 10 godina. Osnovali su je računalni entuzijasti, sakupljači starih računala iz Zagreba u svrhu očuvanja i prezentacije domaće i strane računalne te ostale tehno kulturološke baštine. Neki od članova udruge su osnivači i pokretači prvog hrvatskog muzeja starih računala “PEEK&POKE” u Rijeci.

Cilj udruge je osnivanje i pokretanje muzeja informatike u Zagrebu i u tu svrhu sakupljamo razne mehaničke, električne i elektroničke uređaje, kao i opremu i literaturu vezanu za tu tematiku. Objekti našeg interesa su sva računala, audio-video tehnika vezana za računala, elektroničke video igre, igraće konzole, džepni elektronički uređaji, razni elektronički gadget-i, mediji za pohranu podataka, software, literatura te sve ostalo vezano za retro računalnu tematiku sa posebnim naglaskom na domaće artefakte s naših prostora.

Prva formalna prezentacija udruge dogodila se 2006. godine na otkazanom sajmu INFO na Zagrebačkom velesajmu. Tada smo na nekoliko stotina m2 paviljona napravili reprezentativnu izložbu RETRO INFO, svojevrsni hommage propalom INFO sajmu, nasljedniku sajma INTERBIRO INFORMATIKA, koji je bio jedan od najstarijih IT sajmova u Europi.

Tom prilikom izložili smo postav najstarijih džepnih kalkulatora na svijetu u kojem istaknuto mjesto ima i prvi europski džepni kalkulator tvrtke DIGITRON Buje. Izložili smo prva kućna računala s početka 80-ih, prve video igrice i video konzole kao i prve PC uređaje i laptope. Posebno smo prezentirali kućna i školska računala s naših prostora koji su se proizvodili 80-ih godina u domaćim tvornicama. Od tada smo redoviti izlagači na velesajamskim manifestacijama INFO, INFO ReStart, te INFOGAMER s tematskim izložbama retro IT uređaja i opreme, te retro igraonicama na autentičnim računalima i igračim konzolama  70-ih, 80-ih, i 90-ih godina prošlog stoljeća. Tako smo prigodnim izložbama obilježili 50 godina prvog Digitrona, godišnjice prvih kućnih video igara, prvih kućnih računala, iznenadni odlazak osnivača Apple kompjutera, obljetnicu izlazaka prvih domaćih računalnih igara i časopisa…

Udruga sudjeluje na raznim tehno-kulturološkim manifestacijama kao što su Noć muzeja, Sferakon, Znanstveni piknik,… te organizira tematske izložbe i retro radionice i igraonice u školama te ostalim javnim i privatnim ustanovama.

Udruga se financira članarinom svojih članova, donacijama, te novcem od prodaje prigodnih suvenira i iznajmljivanja opreme i usluga.

Za zastupanje udruge Retro Info – udruga za očuvanje informatičke baštine ovlašteni su:

predsjednik: IVAN ŠIRIĆ

dopredsjednik: TOMISLAV TALAN

tajnik: JURAJ MUCKO

Broj računa:

IBAN: HR3224840081135055167

SWIFT: RZBHHR2X

OIB:

32886095113