Restauracija programa – PEL Orao

Orao je bila obitelj 8-bitnih kućnih mikroračunala koje je konstruirala i proizvodila hrvatska tvrtka PEL Varaždin, dok je marketing i prodaju vršila hrvatska tvrtka Velebit Informatika. Orao je bilo standardno računalo u osnovnim školama u Hrvatskoj između 1985. i 1991.

Glavni konstruktor Orla bio je Miroslav Kocijan, koji je prije ovog računala konstruirao osnovnu matičnu ploču za Galeb, radnog imena YU101. Galeb je bio nadahnut računalima Compukit UK 101Ohio Scientific Superboard i Ohio Scientific Superboard II koja su se pojavila u Ujedinjenom Kraljevstvu i u SAD-u 1979. i koja su bila jeftinija nego Apple IICommodore PET ili TRS-80. Zato je i ime bilo izabrano YU101, kao pandan UK 101. Potaknut izazovom od Ante Lauca, Miroslav Kocijan je počeo razvijati računalo koje je trebalo biti naprednije od Galeba s manje komponenti, jednostavnije za proizvodnju, boljim grafičkim performansama te prihvatljivom cijenom. Radni naziv novoj projekta bio je YU102.

Arhitektura Orla MR102 bila je zasnovana: mikroprocesor MOS 6502, ugrađeni BASIC i monitor, malu osnovnu memoriju u Orlu 16K, RS-232 međuspojnik, crno-bijelu grafiku, rubni spojnik za proširenje. Grafiku je kontrolirao posebni hardverski sklop, a ne glavni mikroprocesor kao što je to bio slučaj kod mnogih kućnih računala, jer Kocijanova namjera je bila stvoriti grafičko računalo slično Xerox Altu ili Apple Macintosh-u, tj. koristio je bitmapnu grafiku. Kod bitmapne grafike svaka upaljena točkica je predstavljena jednim bitom, tako da grafička rezolucija od 256×256 točkica – 65,636 bita odnosno ili 8K, ako je grafika samo crno bijela. Što se još tiče grafike rezolucija 256×256 bila je izabrana radi ostvarivanja kockastih točkica, što je omogućavalo lako pisanje grafičkih programa. Rezolucija teksta je 32×32, i svaki karakter je bio ispisan u polju 8×8, no u stvari znakovi su bili napisani 7×5 formatu. Konstruktori Orla otišli su jedan korak dalje u svojim nastojanjima da stvore računalo koje se moglo puno lakše proširiti, priključiti na pisač te povezati sa vanjskim svijetom sa serijskim međuspojem RS-232.

Posljednja verzija Orla je Orao 103. Hardverski se ne razlikuje od 102, osim novog ROM-a sa dodanim  naredbama i drugačijeg načina učitavanja programa. Prepoznaje se tako da na inicijalnom ekranu piše “Eagle”

Gospodin Dalibor Kuča iz Varaždina javio se Udruzi s idejom da bi svoju arhivu knjiga, projekata i programa objavio na našim stranicama. U dogovoru sa Damirom Perecom iz Udruge i s obzirom da se u arhivi programa i igara nalazi priličan broj koji je praktično netragom nestao (pogotovo naslovi KMI Borovo) i do sada nisu nigdje objavljeni u bilo kojoj arhivi na internetu, odlučeno je da će se sve audio snimke sa kazeta digitalizirati te spasiti što se spasiti da, jer su neke snimke bile potpuno nečitljive radi stanja traka, kvalitete i vremenskog propadanja. I to na najboji mogući način, pošto su na kraju sve digitalizirane snimke ponovno učitavane u sam Orao te pomoću programa za kopiranje koji se izvršavao na Orlu sve ponovno snimalo na računalo. Knjige su objavljene prije te ih možete pregledati na našim stranicama dok je za digitalizaciju snimaka trebalo napraviti veliki posao.

Evo kako je proces opisao Dalibor osobno:

“Želja mi je bila da knjige podjelim sa ostalima, jer te knjige nisu nikad bile objavljene. S tim da knjiga o sklapanju Orla nije nikad objavljena i bila je pun nacrta i shema Orla. Želja mi je bila da se ljudi mogu snaći prilikom pokušaja popravka Orla ili kompletiranja.
Knjiga o Orlu 103 je možda bila nekima dostupna ali jako rjetka i nisam nigdje vidio scan te knjige.
Igre i programe sam htio sačuvati u obliku u kojem će biti dostupni svima, a neće gubiti na kvaliteti.”

Igre i programi su se nalazili na 45 i 60 minutnim kazetama. To su bile obične prazne kazete kupljene u trgovini. PEL je jedno vrijeme radio i svoje omotnice za kazete. Izdavao ih je Orao klub koji je osnovao Dražen Zlatarek. Naravno bilo je i kazeta koje su kupljene u inozemstvu. Bile su bolje od naših i to se osjetilo na kvaliteti snimke.

Za prebacivanje programa sam koristio kazetofon kojim sam se koristio na TI99/4a i na Orlu. Naravno trebalo je prilagoditi kabel sa kojim bi se kazetofon povezao za PC-jem. Na PC strani treba stereo jack, a na kazetofonu mono. Na mono kraju sam lijevi i desni kanal spojio zajedno. Naravno ne smijemo zaboraviti i podešavanje glave kazetofona prema snimci!

Radno mjesto br. 1:

Ovo je uhvaćeni jedan proces prebacivanja snimke. U ustima odvijač za podešavanje glave kazetofona i puno strpljenja. Neke snimke je trebalo više puta prebaciti jer se pokušalo dobiti što bolju kvalitetu snimke.

U zavisnosti od kvalitete kazete javljali su se neočekivani problemi poput zavlačenje snimke ili javljanje šumova kojih nije bilo prije. Uglavnom kad se dobila dobra snimka, onda je daljnju obradu nastavio Damir.

Radno mjesto br.2:

Damir se uz pomoć Audacity-a pobrinuo da snimke budu potpuno čitljive i na provjeru ih je puštao u pravi Orao! Nakon toga je uz pomoć Monster Copy programa napravio kopiju koju je snimio u wav i koja je ujedno najbolja kvaliteta snimke koja se može dobiti. (Program “orijentacija kompasom” i drugi dio programa “geografija” ostao je u izvornom obliku jer nije uspjelo presnimavanje iz samog Orla).

Neki programi su bili izuzetmo tvrdoglavi, dosta mijenjanja parametara sve do uspješnog učitavanja!

Nekoliko fotografija snimljenih tijekom ili nakon učitavanja:

U sastavljanju popisa programa vodili smo se idejom da postavimo samo one programe  kojih nema u drugim arhivama na internetu da izbjegnemo ponavljanje. Izuzetak je program “Figure Chess” koji je potpuno funkcionalan. U ostalim arhivama nažalost program blokira nakon povlačenja prvog poteza.  Svi programi su u .wav formatu, 8bit, 44100.  Snimke možete koristiti na originalnom Orlu te MAME (MESS) emulatoru. Ako ima dobrovoljaca koji bi uspjeli konvertirati fajlove u .tap tako da bi se mogli koristiti u postojećim emulatorima javite se na mail udruge!


Popis programa:

Black Arrow
Engleski 5. razred OŠ
Engleski 6. razred OŠ
Engleski 7. razred OŠ
Engleski 8. razred OŠ
Engleski 2. razred SŠ
Engleski 3. razred SŠ
Engleski 4. razred SŠ
Figure Chess
Fizika
Geografija
Kemija
Konverzija
Mastermind
Matematika 3.1
Matematika 3.2
Mega Fruit
Mined Out
Monster Copy 2
Orijentacija kompasom
Otto motor
Pitagora
Rocky
TekstED
WestBank
Wonderer
Zodiac Strip

Cijelu arhivu veličine 82Mb možete preuzeti OVDJE!