Aktivnosti

Udruga je godinu započela prezentacijom svog djelovanja na tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja u prostorima Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo (FER). Tom prilikom napravili smo retro kompjutersku igraonicu sa nekoliko starih računala, igraćih konzola i sa jednom pravom arkadnom konzolom. Uz retro igraonicu napravili smo i izložbu popularnih kućnih računala iz 80-ih, te izložili nekoliko terminala s početka 80-ih godina. U fakultetskim vitrinama postavili smo izložbu džepnih računala, Palm uređaja i džepnih igraćih konzola od kojih je nekoliko bilo u funkciji. Po završetku noći muzeja, postav u vitrinama ostao je izložen još tjedan dana.

Udruga već nekoliko godina ima postavljenu malu retro igraonicu u muzeju starih automobila Ferdinand Budicki, no izbacivanjem muzeja iz starog prostora i prelaskom u novi prostor, preselili smo igraonicu ali i pomogli u preseljenju ostatka muzeja u nekoliko dana. U novom prostoru trgovačkog centra West Gate dobili smo i veći prostor za još kvalitetniju retro igraonicu, te izložbeni i promotivni prostor udruge. Trenutno su u funkciji TV igre (Pong) s kraja 70-ih, Commodore C64, nekoliko starijih PC računala, nekoliko novijih retro TV arkadnih video igara i velika arkadna igraća konzola.

U suradnji sa muzejom PEEK&POKE sudjelovali smo u postavi i izradi seta za snimanje nastavka popularne domaće TV serije “Crno-bijeli svijet” s tematikom iz 80-ih godina. Scenarij je tražio da postavimo jednu kompletnu računalnu učionicu sastavljenu od više kućnih računala Commodore C64 sa opremom i jednog starog IBM PC računala, od čega je većina uređaja trebala biti u funkciji. Odradili smo to na opće zadovoljstvo svih i sad očekujemo nastavak suradnje na nastavku snimanja serije.

Ove godine planiramo još prezentaciju udruge na SF manifestaciji SFERAKON sa prigodnom izložbom i predavanjem na temu starih računala i igara te tradicionalnom Znanstvenom pikniku kroz organiziranje retro igraonice i radionice.

U sklopu muzeja ZAGREB 80’S organizirana je mala retro igraonica. Svakako posjetite!

Glavni događaj godine nam je svakako manifestacija RetroGamer u sklopu sajma Reboot Infogamer na Zagrebačkom velesajmu na kojoj ćemo već tradicionalno pripremiti veliku izložbu raznih retro informatičkih artefakata, postaviti retro igraonicu sa većim brojem zanimljivih uređaja, te prigodno prodavati naše suvenire. Uz pomoć prijatelja iz BeeBita organizirat ćemo i nekoliko turnira u igranju starih igara na autentičnim kućnim igraćim konzolama iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Uz uobičajene aktivnosti udruge kao što su sakupljanje, nabava, održavanje i servisiranje retro uređaja, u pripremi je popis i katalogizacija uređaja u vlasništvu članova udruge i prijatelja koji ćemo objaviti na web stranici udruge.