ZX Spectrum S2008

2018. godine navršilo se punih 10 godina od predstavljanja jednog proizvoda stvorenog od strane nekolicine vatrenih zaljubljenika u retro računala (Tomislav Talan, Ivan Širić, Zoran Bošković, Suad Čokljat, Vlado Banda, Krešimir Slonjšek). Radi se – govorili su tada oni – “novom ZX Spectrumu” nazvanog jednostavno: S2008. 

U početku je to trebao biti samo modul koji bi trebao sadržavati neku vrstu CF čitača i priključka za Joystick, a ispalo je je nešto sasvim novo, drugačije, do tada neviđeno u svijetu retro računala.  Nastalo je potpuno nadograđeno računalo ZX Spectrum 48K,  s novim dizajnom štampane ploče i djelomično novim elementima u SMD tehnologiji gdje se željelo u gabaritima običnog ZX Spectruma ugraditi sve što je po njihovom mišljenju nedostajalo, ali da i dalje to bude Spectrum sa “dušom” pa  se u projektu koristi dosta dijelova originalnog Spectruma, prvenstveno ULA chip, originalni Z80 procesor i praktično svi konektori i samo kućište i tipkovnica sa folijom te zvučnik. Glavni dizajner i projektant je Zoran Bošković.

Karakteristike:

– ZXCF interface sa čitačem Compact Flash kartica i 1Mb SRAM-a sa baterijskim čuvanjem sadržaja memorije

– ResiDOS sustav za rad sa CF karticom

– NMI tipka za odabir učitanih programa u memoriji tj. Aktivnog slot-a

– Kempston Joystick Interface

– trokanalni stereo ton generator Yamaha AY8192 sa mogucnosti ručnog ugađanja balansa L/D, treble i bas

– odvojeni 3,5 mm stereo priključak za stereo audio izlaz

– Proto Board za buduća proširenja, modifikacije i dodatke

– serijski RS232 interface

– kompozitni video izlaz

– 4 verzije ZX Spectrum ROM-a odabirom putem DIP prekidača

– priključak bilo kojeg strujnog adaptera (do 36V istosmjerno bez obzira na polaritet ili do 24V izmjenično)

– priključci za novu “foliju”

ZX Spectrum 2008
S lijeva na desno: Kempston Joystick port, MIC, EAR, DIP prekidači za odabir ROM-a i isključenje ResiDOS-a, AY Audio Out, NMI tipka, kompozitni video izlaz i RESET tipka
Nova “folija”

Nova “folija” sastoji od donjeg dijela koja je sada normalna štampana ploča sa žicama koje idu do konektora na ploči, te gornjeg dijela originalne folije koja se nalijepi na štampanu ploču. Time je praktično osigurana veća trajnost jer ne dolazi do pucanja vodova uzrokovana habanjem. 

U prvoj seriji napravljeno je 10 štampanih ploča crvene boje a u drugoj 5 zelene boje. U drugoj seriji ispravljeni su neki manji propusti u dizajnu. Dakle napravljeno je sveukupno 15 primjeraka koji se nalaze u kolekcijama članova udruge. 

Ugrađeni ResiDOS sustav za rad sa Compact Flash karticom
Task Manager tj upravitelj zadataka aktivira se NMI tipkom. Pomoću njega vršimo trenutno prebacivanje između učitanih programa koji se čuvaju u 1Mb SRAM-a. Učitani programi preživljavaju RESET i isključivanje S2008 jer SRAM ima baterisko napajanje koje čuva sadržaj istog.

Novim dizajnom zadržane su sve karakteristike originalnog ZX Spectruma a integracijom svega gore navedenog ZX Spectrum je dobio novu dimenziju, usmjerenu na prakticno trenutno učitavanje programa, trenutni pristup 12-15 učitanih programa putem NMI tipke, prekrasnim trokanalnim zvukom, kvalitetnijom slikom putem kompozitnog izlaza izbjegavanjem RF modulatora. Naravno govorimo o računalu koje upravo navršava punih 10 godina postojanja. Tek unazad godinu-dvije pojavile su platforme sa tendencijom integracije Spectruma 128 u klasično Spectrumovo kućište, RGB video izlazom i čitačem SD kartice pa prema tome možemo slobodno reći da je takvim pristupom S2008 bio daleko ispred svog vremena.

Zoran je već tada računao na to pa se modifikacijama i korištenjem protoboard-a S2008 može bez većih problema pretvoriti u Spectrum 128 s RGB video izlazom. I kako stvari stoje možda i dočekamo novu reviziju S2008 s tim poboljšanjima. 

S2008 u operativnom stanju redovito se izlaže na našim izložbama i retro događanjima tako da ga možete vidjeti i isprobati u živo. 

S2008 u akciji: igra “Svemirska priča” autora Tomislava Talana u izdanju SuzySoft-a (1985)

Kompletna dokumentacija i sheme projekta S2008 su dostupni članovima udruge i ako ste zainteresirani, javite se!