Nova igra za Galaksiju: Skijanje 2021

U korona dosadi 2021. godine nastalo je skijanje za Galaksiju koje se sastoji od dvije discipline – spust i slalom.

Spust je maksimalno optimiziran za utipkavanje i brzinu. Ima samo 3 (tri!) linije BASIC-a i po tome je vjerojatno najkraća arkadna igra za Galaksiju, pa i šire… Da bih to uspio, morao sam se poslužiti svim trikovima koje znam, te jako “prljavim” programiranjem što čini program gotovo nerazumljivim prosječnim korisnicima, ali odlično funkcionira 😉
U prvoj liniji je inicijalizacija i ispis naslova, a linija 2 je ustvari sam “engine” igre u kojoj se ispisuje skijaš i prepreke, kontroliraju tipke i ispituje kolizija sa preprekama. Treća linija je “Game Over” sa kontrolom da li je igrač napravio najbolji rezultat do sada.

To je osnovni spust za početnike. Za malo naprednije skijaše ima verzija spust+ u kojem se sve malo ubrzava tako da se više simultano ne ispisuju bodovi, nego tek na kraju igre.
Za napredne spustaše ima verzija spust+2 u kojoj ima više prepreka…

Kada savladate spust, onda možete probati voziti slalom. Razlika između spusta i slaloma je u tome da se kod slaloma ne može voziti ravno, nego cijelo vrijeme treba ići lijevo-desno i zaobilaziti prepreke na taj način.
I slalom ima plus verziju u kojoj nema simultanog ispisa bodova, i naprednu verziju sa više prepreka koju mogu savladati jedino pravi slalomaši tipa Bojana Križaja ili Ingemara Stenmarka!

Dakle, skijaši Galaktičari – skije na noge i na skijanje!

Tomislav Talan